cochlearAmericas

Cochlear-01

Sedež podjetja v Sydneyu

Cochlear je medicinsko-tehnično podjetje, ki oblikuje, proizvaja in dobavlja kohlearne implante, hibridno elektro-akustične implante in kostno usidrane slušne pripomočke – BAHE.

Ustanovljeno je bilo leta 1982 v Sydneyu s finančno pomočjo avstralske vlade, ki je podprla dr. Graema Clarka, ki se je ukvarjal z raziskovanjem tega področja.  Ker je bil sin gluhega očeta in je odraščal v videvanju stiske, kaj pomeni živeti v tišini in osamljenosti, si je še bolj prizadeval najti rešitev, kako bi gluhi lahko ponovno slišali.

Leta 1960 je naletel na zanimiv članek, v katerem je bilo omenjeno, da bi gluha oseba lahko zaznala slušne dražljaje s pomočjo električne stimulacije. Razmišljati in raziskovati je začel možnost razvoja in vsaditve elektronske naprave, ki bi lahko obnovila oz. nadomestila sluh. Po dolgem času in številnim dvomom je nastal polžev vsadek.

Leta 1978 je svoje rezultate preizkusil v praksi. Takrat so mu dovolili izvesti prvo operacijo, ki je tudi uspela. Ker si je želel, da bi inovativen, večkanalni polžev vsadek ponudili na tržišču po celem svetu, se je leta 1982 rodil Cochlear. Sprva kot majhno avstralsko podjetje, danes kot velika delniška družba.

Danes ima podjetje več kot 70% tržni delež na področju polževih vsadkov in več kot 2800 zaposlenih v kar 20 državah. Od leta 1982 je polžev vsadek podjetja Cochlear prejelo več kot 250 000 ljudi.

Podjetje Cochlear je bilo imenovano kot najbolj inovativno podjetje Avstralije v letih 2002 in 2003 in kot eno najbolj inovativnih v svetu po mnenju revije Forbes v letu 2011.

Cochlear proizvaja svoje produkte pretežno na Švedskem in v Avstraliji. Proizvode izvažajo v več kot 100 različnih držav, od tega 43% v obe Ameriki, 40% v Evropo, Bližnji Vzhod in Afriko, ter 17% v Azijo.

Podjetje je največji investitor v lastne raziskave in razvoj na svojem področju, saj je v letu 2015 investiralo kar 161 milijonov dolarjev, oz. 14.5% prihodka od prodaje.

V Sloveniji za dobavo skrbi podjetje Posluh za sluh.

Spletna stran podjetja Cochlear.

Medellogo

 

hp_article_medel

Sedež podjetja v Innsbrucku v Avstriji

MED-EL je globalno tehnološko podjetje, ustanovljeno leta 1990 s sedežem v Innsbrucku v Avstriji, ki se ukvarja z raziskavami področja gluhote in naglušnosti, ter razvija in proizvaja kirurško vstavljene slušne pripomočke. Gre za privatno podjetje, ustanovljeno in vodeno s strani Ingeborga in Erwin Hochmair, ki sta mednarodno priznana znanstvenika in raziskovalca. Podjetje zaposluje več kot 1500 ljudi v več kot 25 državah. Njihovi proizvodi so rezultat tridesetletnih usmerjenih raziskav in zavezanosti ustanoviteljev pri vzpodbujanju kulture podjetja, ki stremi k odličnosti. MED-EL ima močno tradicijo pri pospeševanju tehnološkega razvoja in ima močno znanstveno podlago na področju slušnih vsadkov. Trgu ponujajo številne nove ideje in inovacije. Nudijo širok portfelj izdelkov, da se za vsakogar, ki potrebuje vsadek, najde primerna rešitev. Proizvajajo in razvijajo polževe vsadke, kostno usidrane slušne pripomočke, slušne pripomočke srednjega ušesa (vibrant soundbridge), elektroakustične stimulante in slušne pripomočke vgrajene v možgansko deblo (auditory brainstem implant).

MED-El je že od samega začetka pomemben igralec na področju razvoja kirurško vstavljenih slušnih pripomočkov. Tukaj je še danes in trudili se bodo biti tudi v prihodnje.

V Sloveniji za dobavo skrbi podjetje Dorimpex, za servis pa podjetje Widex.

Spletna stran podjetja MED-EL.

 

photo

 

190813416

Sedež podjetja v San Franciscu

Podjetje Advanced Bionics je leta 1993 v Kaliforniji v ZDA ustanovil Alfred E. Mann in spada med mlajše proizvajalce polževih vsadkov, vendar zaradi tega med nič manj priznane. Razvilo se je iz dveh zelo uspešnih predhodnih podjetij. Eno je proizvajalo novo generacijo srčnih spodbujevalnikov, drugo pa mikrofuzijske sisteme (mikro pumpice, ki dostavljajo zdravilo pri zdravljenju sladkorne bolezni). Tehnologija, ki stoji za prvim kohlearnim implantom podjetja Advanced Bionics, prihaja iz pionirskih raziskav Univerze v Kaliforniji, natančneje iz San Francisca.

Leta 2009 se je podjetje pridružilo koncernu Sonova, ki velja za največjo in najnaprednejšo skupino na področju proizvodnje in razvoja slušnih rešitev, saj je prisotna v več kot 90 državah po svetu z več kot 10.000 zaposlenimi. Od takrat naprej tesno sodeluje s podjetjema Phonak in Unitron, ki ga zastopamo tudi v Audio BM slušnih centrih. Ta združitev je pripomogla k razvoju unikatnih rešitev s področja sluha.

Leta 2012 je podjetje Advanced Bionics prejelo zlato medaljo združenja »Stevie«, kot najbolj inovativno podjetje.

V Sloveniji za dobavo skrbi podjetje Kool.

Spletna stran podjetja Advanced Bionics.