Slušni pripomoček vgrajen v možgansko deblo: ABI – auditory brainstem implant:

ABI je kirurško vstavljen elektronski pripomoček, ki omogoča občutek slišanja tistim gluhim osebam, ki so oglušele zaradi bolezni ali poškodbe notranjega ušesa ali slušnega živca. Zaradi te lastnosti bolnikom ne moremo pomagati z uporabo slušnih aparatov ali PV, saj je slušni živec nesposoben prevajati dovolj podatkov o zvoku v možgane.

Zunanji del je podoben zunanjemu delu PV. Notranji del ima podoben procesor – stimulator, le dražilna elektroda je drugačna. Poznamo površinske elektrode, ki jih položimo na področje v možganih in igelne elektrode, ki jih zapičimo v slušno jedro. Vsadek v možgansko deblo je zelo redko uporabljen slušni pripomoček, saj je vedno povezan z zahtevno boleznijo možganov (obojestranska tumorja slušnih živcev, obsežne poškodbe), težavna je določitev lege slušnega živca, slabost pa je tudi, da se sicer dobro nameščena elektroda lahko med ali po operaciji premakne. V Sloveniji ABI še ni bil uporabljen, v svetu pa prvič leta 1979 v ZDA.

 

ABIHowitWorksImage_1
Auditory Brainstem implant z narisano elektrodo

 

 

Vir:

  • Avdiometrija, vestibulometrija in avdiološka elektroakustika v vsakdanji praksi, Katedra za otorinolaringologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, 2013 Ljubljana