cochlearAmericas - kopija

 

 

Cochlear-01
Sedež podjetja Cochlear v Sydneyu

Cochlear je medicinsko-tehnično podjetje, ki oblikuje, proizvaja in dobavlja kohlearne implante, hibridno elektro-akustične implante in kostno usidrane slušne pripomočke – BAHE.

 

Ustanovljeno je bilo leta 1982 v Sydneyu s finančno pomočjo avstralske vlade, ki je podprla dr. Graema Clarka, ki se je ukvarjal z raziskovanjem tega področja.  Ker je bil sin gluhega očeta in je odraščal v videvanju stiske, kaj pomeni živeti v tišini in osamljenosti, si je še bolj prizadeval najti rešitev, kako bi gluhi lahko ponovno slišali.

Leta 1960 je naletel na zanimiv članek, v katerem je bilo omenjeno, da bi gluha oseba lahko zaznala slušne dražljaje s pomočjo električne stimulacije. Razmišljati in raziskovati je začel možnost razvoja in vsaditve elektronske naprave, ki bi lahko obnovila oz. nadomestila sluh. Po dolgem času in številnim dvomom je nastal polžev vsadek.

Leta 1978 je svoje rezultate preizkusil v praksi. Takrat so mu dovolili izvesti prvo operacijo, ki je tudi uspela. Ker si je želel, da bi inovativen, večkanalni polžev vsadek ponudili na tržišču po celem svetu, se je leta 1982 rodil Cochlear. Sprva kot majhno avstralsko podjetje, danes kot velika delniška družba.

Danes ima podjetje več kot 70% tržni delež na področju polževih vsadkov in več kot 2800 zaposlenih v kar 20 državah. Od leta 1982 je polžev vsadek podjetja Cochlear prejelo več kot 250 000 ljudi.

Podjetje Cochlear je bilo imenovano kot najbolj inovativno podjetje Avstralije v letih 2002 in 2003 in kot eno najbolj inovativnih v svetu po mnenju revije Forbes v letu 2011.

Cochlear proizvaja svoje produkte pretežno na Švedskem in v Avstraliji. Proizvode izvažajo v več kot 100 različnih držav, od tega 43% v obe Ameriki, 40% v Evropo, Bližnji Vzhod in Afriko, ter 17% v Azijo.

Podjetje je največji investitor v lastne raziskave in razvoj na svojem področju, saj je v letu 2015 investiralo kar 161 milijonov dolarjev, oz. 14.5% prihodka od prodaje.

V Sloveniji za dobavo skrbi podjetje Posluh za sluh.

Spletna stran podjetja Cochlear.