Slušni pripomoček vgrajen v srednje uho: VIBRANT SOUNDBRIDGE – VSB:

Vibracijski vsadek za srednje uho – Vibrant soundbridge – je slušni pripomoček, ki ga vgradimo v srednje uho. Omogoča prenos mehaničnih vibracij direktno na gibajoče slušne koščice. Namenjen je osebam, ki imajo predvsem zaznavno naglušnost srednje in težke stopnje.

Uporaba klasičnih slušnih aparatov je pri nekaterih uporabnikih omejena ali nemogoča zaradi različnih vzrokov:

– ponavljajoča vnetja sluhovoda

– preobčutljivosti na ušesni vložek

– nezadovoljstvo zaradi kvalitete zvoke

– občutek nelagodja zaradi zaprtosti sluhovoda

Slušni pripomoček VSB je sestavljen iz dveh delov: zunanjega in notranjega. Zunanji del (slušni procesor), je nameščen v lasišču za uhljem (podobno kot BAHA) in ga sestavljajo mikrofon, magnet, baterija in procesorska enota. Notranji del, ki se operativno vgradi v srednje uho, pa sestavlja magnet s sprejemno tuljavo, demulator signalov, transmisijska zanka in stimulator. Ko mikrofon sprejme zvočni signal, se ta v procesorju spremeni v radijske valove, ki se preko kože prenesejo na vgrajeni del. Signal se tam prenese na vibracijski magnet – stimulator, ki je pritrjen na dolgi krak nakovalca. Tako se zvočno valovanje direktno prenese na slušno verigo.

 

vibrant_soundbridge
Sistem delovanja VSB
24C2213500000578-2927324-image-a-13_1422314277959
Primer nošenja VSB
maxresdefault
Prenos signala na vibracijski magnet – stimulator, ki je pritrjen na nakovalce

Kako deluje Vibrant soudbridge (VSB)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slušni pripomoček vgrajen v možgansko deblo: ABI – auditory brainstem implant:

ABI je kirurško vstavljen elektronski pripomoček, ki omogoča občutek slišanja tistim gluhim osebam, ki so oglušele zaradi bolezni ali poškodbe notranjega ušesa ali slušnega živca. Zaradi te lastnosti bolnikom ne moremo pomagati z uporabo slušnih aparatov ali PV, saj je slušni živec nesposoben prevajati dovolj podatkov o zvoku v možgane.

Zunanji del je podoben zunanjemu delu PV. Notranji del ima podoben procesor – stimulator, le dražilna elektroda je drugačna. Poznamo površinske elektrode, ki jih položimo na področje v možganih in igelne elektrode, ki jih zapičimo v slušno jedro. Vsadek v možgansko deblo je zelo redko uporabljen slušni pripomoček, saj je vedno povezan z zahtevno boleznijo možganov (obojestranska tumorja slušnih živcev, obsežne poškodbe), težavna je določitev lege slušnega živca, slabost pa je tudi, da se sicer dobro nameščena elektroda lahko med ali po operaciji premakne. V Sloveniji ABI še ni bil uporabljen, v svetu pa prvič leta 1979 v ZDA

ABIHowitWorksImage_1
Auditory brainstem implant z narisano elektrodo

 

 

Vir:

  • Avdiometrija, vestibulometrija in avdiološka elektroakustika v vsakdanji praksi, Katedra za otorinolaringologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, 2013 Ljubljana