Kaj to je in kako deluje?

Kostno usidran slušni pripomoček – BAHA (bone anchored hearing aid) podjetja Cochlear:

Zvok slišimo naravno na dva načina: s prenosom preko zraka in s prenosom preko kosti. Običajni slušni aparati prenašajo zvok preko zraka skozi ušesni kanal do srednjega ušesa in nato v notranje uho. Če je zunanje ali srednje uho zamašeno ali poškodovano, zvok ne more doseči svojega cilja. V tem primeru je najbolj učinkovita rešitev popolna preusmeritev zvoka s pomočjo BAHE.

Mehanizem delovanja kostno usidranega slušnega pripomočka izkorišča neposredno kostno prevajanje. Pri tem gre za prenos zvoka neposredno s pretvornika na lobanjsko kost, brez zračne slušne poti. V kost za uhljem je vstavljen nosilec iz titana – vijak (v zadnjem času se pod kožo na kost namesto nosilca lahko vstavi tudi magnet). Na ta nosilec se 3 mesece po operaciji pritrdi vibracijski slušni pripomoček – BAHA. Preko vibracij v kosti vzdraži tekočino notranjega ušesa na strani kjer leži, ter tudi na nasprotnem ušesu. Pri majhnih otrocih lahko zvočni procesor pritrdimo na trak, katerega otroku namestimo okrog glave. Tako ga uporablja do operativnega posega.

Primer delovanja BAHE z vstavljenim podkožnim magnetom (Cochlear):

Primer delovanja BAHE z vstavljenim vijakom – nosilcem iz titana (Cochlear):

 

Primer delovanja kostnega slušnega aparata BoneBridge – SAMBA podjetja ME-DEL:

 

Primer delovanja kostnega slušnega aparata ADHEAR podjetja MED-EL:

Vir:

  • www.posluh.si
  • Avdiometrija, vestibulometrija in avdiološka elektroakustika v vsakdanji praksi, Katedra za otorinolaringologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, 2013 Ljubljana