Slušni pripomočki, ne glede na to, ali gre za slušni aparat, polžev vsadek ali vibratorni slušni aparat, so občutljive naprave. Da nam bodo dobro služili, jih moramo redno čistiti in vzdrževati. Pri vsakodnevni uporabi so izpostavljeni vlagi, toploti, ušesnemu maslu, prhljaju in izdelkom za nego las. Za dolgotrajno in zadovoljno uporabo lahko največ naredimo sami s skrbnim ravnanjem in osebno higieno. Slušnih pripomočkov ne uporabljamo med spanjem, izjemoma med tuširanjem, plavanjem in športnimi aktivnostmi, vendar takrat vedno skupaj z ustrezno zaščito proti vodi! Ko jih ne uporabljamo, jih je smotrno hraniti tako, da se tudi posušijo.

 

Čiščenje slušnih pripomočkov je odvisno od izvedbe in različni izpostavljenosti vlagi in ušesnemu maslu. Za vse izvedbe pa je izjemnega pomena skrb, da ostanejo suhi.

 

Pasivno sušenje slušnih pripomočkov:

Vse slušne pripomočke, ne glede na izvedbo, lahko preko noči postavimo v komplet za pasivno sušenje, ki deluje na osnovi kristalov silicijevega dioksida, ki vlečejo nase vodo. Komplet, ki ga lahko kupite v katerikoli poslovalnici Audio BM, je sestavljen iz posodice in štirih kapsul. Ena kapsula deluje približno mesec dni. Ko se iz živo rumene barve obarva v belo, jo je potrebno zamenjati.

komplet_susenje_slusnih_pripomockov-audio_bm-slusni_aparati_servis_vzdrzevanje_baterije_tehnicni_pripomocki

 

Aktivno sušenje slušnih pripomočkov:

Najboljša možnost sušenja vseh vrst slušnih pripomočkov je elektronska naprava PerfectDry Lux. Sušenje je zagotovljeno s segrevanjem in prisilnim prezračevanjem, ki ga omogoča ventilator.

Temperatura sušilne komore je nadzorovana z elektronskim sistemom, kjer se ohranja konstantna temperatura 45°C, ne glede na zunanjo temperaturo izven naprave. PerfectDry Lux omogoča tudi dezinfekcijo, saj je opremljen z žarnico, ki oddaja kratkovalovno UV-C svetlobo. Krožna razporeditev svetlobe omogoča, da žarki dosežejo vse površine slušnega pripomočka, ter s tem omogočajo uničenje 99% gliv in bakterij, ter tako bistveno zmanjšajo možnost srbenja in infekcij.

Tudi nakup tega pripomočka je možen v katerikoli poslovalnici Audio BM.

Ostali koristni nasveti s področja nege in vzdrževanja – Cochlear:

 • Kako zamenjati ščitnike mikrofonov na vašem Cochlear zunanjem procesorju Nucleus?

 • Kako sušiti vaš zunanji procesor?

 • Vsakodnevna nega vašega zunanjega procesorja?

 • Kako negovati vaš polnilec za baterije?

 • Nega oliv in menjava filtrov pri hibridnih različicah polževih vsadkov:

 

Ostali koristni nasveti s področja nege in vzdrževanja – MEDEL:

 • Kako skrbeti za nego vašega zunanjega procesorja SONNET?

 • Kako zamenjati ščitnik mikrofonov?

 

Ostali koristni nasveti s področja nege in vzdrževanja – Advanced Bionics:

 • Kako sušiti vaš zunanji procesor Naida?

 • Kako skrbeti za nego vašega zunanjega procesorja Naida?

 • Kako natakniti pokrovček pri zaščiti kontaktov baterije na Naidi?

 • Kako zamenjati ščitnike mikrofonov na zunanjem procesorju Naida?