Tehnični pripomočki, ki jih sofinancira ministrstvo (MDDSZ):

Tehnični pripomočki za boljše poslušanje omogočajo osebam z izgubo sluha lažje sodelovanje v  situacijah, kjer bi jim izguba sluha predstavljala oviro. Zakon o izenačevanju možnosti (dalje ZIMI) je bil sprejet leta 2014 in omogoča upravičencem del oz. celotno kritje vrednosti tehničnega pripomočka. V AUDIO BM ponujamo vse tehnične pripomočke za osebe z izgubo sluha iz seznama za tehnične pripomočke po ZIMI z izjemo računalnika, mobitela ali tabličnega računalnika.

 

POSTOPEK PRIDOBITVE TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV:

Vlogi je potrebno priložiti izvid otorinolaringologa oziroma okulista v primeru gluhoslepote, lahko tudi še odločbo ZPIZ-a o invalidnosti. Za pridobitev sistema FM morajo uporabniki slušnega aparata ali polževega vsadka vlogi priložiti še potrdilo o zaključenem osnovnošolskem šolanju.

V primeru, da vrednost pripomočka presega 500 evrov kot v primeru sistema FM za osebe s polževim vsadkom, je vlogi treba priložiti še izvedensko mnenje. Prejemniki denarne socialne pomoči priložijo še odločbo o prejemanju le-teh, kar jim omogoča brezplačne tehnične pripomočke. Izpolnjena in podpisana vloga se odda na upravni enoti v kraju, kjer upravičenec prebiva. Upravna enota nato pošlje upravičencu odločbo z vrednotnico, s katero lahko obišče eno od pooblaščenih trgovin (npr. AUDIO BM) in nabavi tehnični pripomoček.

Upravičencem pripada 100 oziroma 85% zneska vrednosti tehničnih pripomočkov. Prejemniki denarne socialne pomoči so upravičeni do 100% sofinanciranja tehničnih pripomočkov. V primeru, da upravičenec želi dražje tehnične pripomočke, mora sam doplačati razliko. Vrednotnico morajo upravičenci unovčiti najkasneje v roku enega leta od izdaje.

 

Seznam tehničnih pripomočkov, ki jih ponujamo v AUDIO BM:

Elektronska varuška AMPLICALL 50/30 je sestavljena iz dveh enot: oddajnika in sprejemnika. Oddajnik ima nastavljivo občutljivost proženja alarma, sprejemniku pa možnost izbire načina opozarjanja (luč, vibracija ali zvok).  Napravi delujeta na baterije, kar pomeni, da se lahko s sprejemnikom prosto sprehajate po prostorih stanovanja ali hiše.

Elektronska_varuska_Baby_monitor-AUDIO_BM-slusni_aparati - kopija

Za svetlobni hišni zvonec smo v AUDIO BM za vas pripravili dve izvedbi. Prva je AMPLICALL 50/40 nadgradnja obstoječega zvočnega zvonca,  je nadgradnja obstoječega zvočnega hišnega zvonca z oddajnikom in prenosnim sprejemnikom. Druga izbira AMPLICALL 20 pa ponuja samostojen gumb, ki se ga montira pred vhod ter enoto, ki z bliskavico in zvokom opozori na prišleka.

Amplicall_20_ojacevalec_zvonenja_z_zvokom_in_vibracijo_AUDIO_BM_tehnicni_pripomocki-zakon_za_izenacevanje_moznosti_invalidov - kopija

Dobro nadomestilo za zvočni interkom sistem je COMELLOV videofon. Videofon komplet vsebuje kamero in komunikacijski vmesnik, ki sta med seboj žično povezana. Komunikacijski vmesnik omogoča prenos videa, zvoka ter povezavo na vrata z elektronskim odpiranjem/zapiranjem. Primeren tudi za starejše ali osebe z ovirano mobilnostjo.

Videofon-AUDIO_BM_SLUSNI_CENTER-Tehnicni_pripomocki-TP - kopija

FM Sistemi so odlična rešitev za uporabnike slušnih aparatov ali polževih vsadkov. FM sistem vsebuje dve napravi: oddajnik in sprejemnik, ki komunicirata preko radijskih valov. Sistem omogoča uporabniku, da sliši zvok iz oddajnika (običajno ga nosi predavatelj oziroma govornik) neposredno v njegovem slušnem pripomočku. Z uporabo FM sistema se na najboljši način premagajo negativni vplivi razdalje, hrupa in odmeva.

Zakon predpisuje dve šifri za FM Sistem in sicer TP-0004 za uporabnike slušnih aparatov ter TP-0005 za uporabnike polževih vsadkov. Uporabniki slušnih aparatov lahko izbirajo med dvema modeloma: WILLIAMS SOUND in CONVERSOR PRO. Uporabniki polževih vsadkov pa imajo na voljo model COMFORT AUDIO, pri katerem lahko izbirajo med klasičnim sprejemnikom z zanko okrog vratu ali MICRO sprejemnikom, ki se preko čeveljčka pritrdi na govorni procesor polževega vsadka.

Sprejemnik_micro_DIGISYSTEM_FM-Comfort_Audio-AUDIO_BM-Slusni_aparati - kopija Sprejemnik_micro_FM-Comfort_Audio-AUDIO_BM-Slusni_aparati - kopija

Indukcijska zanka omogoča neposreden prenos zvoka iz audio naprave preko slušnega aparata v uho. Napravo priključite v izhod za zvok, iz nje pa napeljete v zanko po prostoru. Slušni aparat ali polžev vsadek preklopite na funkcijo T oz. telefonsko tuljavo in že boste lahko poslušali prenos iz televizorja neposredno v vaše uho. V kompletu je 38m zanke, ki zadošča za pokritje 80m2 prostora. Zanka je enostavna za uporabo in poleg tega omogoča priklop različnih audio naprav hkrati.

Indukcijska_zanka-LoopHear_AUDIO_BM-slusni_aparati - kopija

Za vse tiste, ki potrebujete način opozarjanja na terenu ali pa nasploh za osebe z aktivnim življenjskim stilom, zapestna vibracijska ura predstavlja možnost opozarjanja z vibracijo in zvokom. Le na ta način zagotovo ne boste zgrešili pomembnega opomnika . Za športnike imamo robustno Casio zapestno uro z digitalnim prikazom časa. Za tiste, ki želite nekaj bolj enostavnega, je na izbiro Geemarc ura z digitalno/analognim prikazom časa, ki se polni preko sončne svetlobe.

Zapestna_rocna_ura-Vibracijska-AUDIO_BM-Tehnicni_pripomocki-Zakon_za_izenacevanje_moznosti_invalidov-F1

Telefon z nastavljivo jakostjo za naglušne je na voljo pri nas v več različicah. Na voljo imamo Geemarc telefonske aparate, opremljene z velikimi gumbi in nastavljivo jakostjo. Geemarc aparati so na voljo v treh izvedbah: osnovni model PHOTOPHONE 100, razširjeni model PHOTOPHONE 155 s telefonsko tajnico in LCD prikazom, ter nazadnje še AMPLIDECT 355 – komplet razširjenega modela in prenosne slušalke. Vsi Geemarc telefoni omogočajo glasno zvonenje s svetlobnim opozarjanjem.

Alternativa Geemarcovim telefonom sta stacionarni telefon RELATION 2 in XEN prenosna slušalka od podjetja Phonic Ear. Oba telefona ponujata napredne funkcije, ki jih zasledimo pri Geemarc aparatih, poleg tega jih odlikuje še moderen izgled.

Telefon_za_naglusne-Amplidect_Combi_355-AUDIO_BM-slusni_aparati - kopija

Svetlobni/zvočni indikator oz. vibracijska budilka je pomemben pripomoček za vse delovno aktivne osebe z izgubo sluha in bo zbudil tudi tiste z najtrdnejšim spancem. Zakon o izenačevanju možnosti invalidov za budilke določa dve šifri TP-0009 in TP-0010. Pod prvo šifro sodijo budilke s svetlobnim in zvočnim opozarjanjem, pri katerem ima vsaka budilka v naši ponudbi še možnost bujenja z vibracijskim ploščkom. Uporabnik lahko izbira med različnimi načini bujenja in upravlja jakost (do 95dB) zvočnega alarma.

Budilka_Alarm_Shake_N_Wake-AUDIO_BM-slusni_aparati - kopija

Baterije so pomemben del, ki je nujen za delovanje polževega vsadka. V AUDIO BM ponujamo posebno akcijo, kjer lahko prejmete 720 kosov baterij kakovostnega proizvajalca PowerOne. Z našo ponudbo ne boste v skrbeh, da bi vam zaloga pošla predčasno.

Baterije_za_polzev_vsadek_power-one-IMPLANT-plus-AUDIO_BM_slusni_centri - kopija