Slušni pripomoček vgrajen v srednje uho: VIBRANT SOUNDBRIDGE – VSB:

Vibracijski vsadek za srednje uho – Vibrant soundbridge – je slušni pripomoček, ki ga vgradimo v srednje uho. Omogoča prenos mehaničnih vibracij direktno na gibajoče slušne koščice. Namenjen je osebam, ki imajo predvsem zaznavno naglušnost srednje in težke stopnje.

Uporaba klasičnih slušnih aparatov je pri nekaterih uporabnikih omejena ali nemogoča zaradi različnih vzrokov:

– ponavljajoča vnetja sluhovoda

– preobčutljivosti na ušesni vložek

– nezadovoljstvo zaradi kvalitete zvoke

– občutek nelagodja zaradi zaprtosti sluhovoda

Slušni pripomoček VSB je sestavljen iz dveh delov: zunanjega in notranjega. Zunanji del (slušni procesor), je nameščen v lasišču za uhljem (podobno kot BAHA) in ga sestavljajo mikrofon, magnet, baterija in procesorska enota. Notranji del, ki se operativno vgradi v srednje uho, pa sestavlja magnet s sprejemno tuljavo, demulator signalov, transmisijska zanka in stimulator. Ko mikrofon sprejme zvočni signal, se ta v procesorju spremeni v radijske valove, ki se preko kože prenesejo na vgrajeni del. Signal se tam prenese na vibracijski magnet – stimulator, ki je pritrjen na dolgi krak nakovalca. Tako se zvočno valovanje direktno prenese na slušno verigo.

 

vibrant_soundbridge
Siestem delovanja VSB

 

24C2213500000578-2927324-image-a-13_1422314277959
Primer nošenja VSB

 

maxresdefault
Prenos signala na vibracijski magnet – stimulator, ki je pritrjen na nakovalce

 

Kako deluje Vibrant soundbridge podjetja MEDEL?

 

 

 

Vir:

  • Avdiometrija, vestibulometrija in avdiološka elektroakustika v vsakdanji praksi, Katedra za otorinolaringologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, 2013 Ljubljana