Kaj to je in kako deluje?

Kostno usidran slušni pripomoček – BAHA (bone anchored hearing aid)

Zvok slišimo naravno na dva načina: s prenosom preko zraka in s prenosom preko kosti. Običajni slušni aparati prenašajo zvok preko zraka skozi ušesni kanal do srednjega ušesa in nato v notranje uho. Če je zunanje ali srednje uho zamašeno ali poškodovano, zvok ne more doseči svojega cilja. V tem primeru je najbolj učinkovita rešitev popolna preusmeritev zvoka s pomočjo BAHE.

Mehanizem delovanja kostno usidranega slušnega pripomočka izkorišča neposredno kostno prevajanje. Pri tem gre za prenos zvoka neposredno s pretvornika na lobanjsko kost, brez zračne slušne poti. V kost za uhljem je vstavljen nosilec iz titana – vijak (v zadnjem času se pod kožo na kost namesto nosilca lahko vstavi tudi magnet). Na ta nosilec se 3 mesece po operaciji pritrdi vibracijski slušni pripomoček – BAHA. Preko vibracij v kosti vzdraži tekočino notranjega ušesa na strani kjer leži, ter tudi na nasprotnem ušesu. Pri majhnih otrocih lahko zvočni procesor pritrdimo na trak, katerega otroku namestimo okrog glave. Tako ga uporablja do operativnega posega.

Kdo je primeren kandidat?

  • Prevodna izguba sluha (okvare zunanjega ali srednjega ušesa)

V primerih, ko je zamašeno zunanje ali srednje uho, običajni slušni aparati ojačajo zvok, dokler zvok ne prodre skozi okvarjeno območje. To je podobno, kot če bi želeli skozi zamašeno vrtno cev spustiti curek vode. Večji kot bi bil pritisk v cevi, bolj neenakomerno bi voda škropila. Namesto z uporabo jakosti zvoka, ki prodre skozi okvarjeno območje, Baha preusmeri signal neposredno skozi lobanjsko kost do notranjega ušesa. Tako se prepreči popačenje.

  • Mešane izgube sluha (okvare srednjega in notranjega ušesa)

To stanje obsega okvare zunanjega ali srednjega ušesa in hkrati notranjega ušesa. S prevajanjem zvoka skozi lobanjsko kost, Baha obide vse okvare zunanjega in srednjega ušesa. Na ta način prevaja zvok le do predela notranjega ušesa, kjer se okvara ne nahaja. Z neposrednim dostopom do polža se lahko Baha poslužuje ravno tolikšnega ojačanja, kot je potrebno za vaš sluh. Posledično boste zaznali manj popačenja, večje udobje in jasnejši zvok.

  • Enostranska zaznavna gluhota (popolna gluhota ne eno uho)

S to okvaro postanejo tudi najbolj enostavne, vsakodnevne situacije velik izziv. S samo enostranskim zaznavanjem je lokaliziranje zvokov in orientacija v prostoru težko opravilo, še težje pa je slišati in razumeti govor, kadar prihaja z gluhe strani. V tem primeru bo Baha prenesla zvok in gluhe strani, preko lobanjskih kosti neposredno do zdravega polža. Na ta način bo oseba z enostransko naglušnostjo ali gluhoto slišala zvoke iz obeh strani.

Primer delovanja BAHE z vstavljenim podkožnim magnetom:

Primer delovanja BAHE z vstavljenim vijakom – nosilcem iz titana:

 

Primer delovanja kostnega vibranta ADHEAR podjetja MED-EL, pri katerem kirurško podkožno vstavljanje nosilca iz titana ali magneta ni potrebno:

Vir: