• Polžev vsadek se vstavi z operacijo. Ali se osebi, ki ga uporablja na zunaj ne opazi, da uporablja aparat?

Zaenkrat se polžev vsadek vidi. Zunanji del polževega vsadka, ki obsega mikrofon, procesor in prostor za baterije je toliko velik, da ga lahko skrijejo le zelo bujni lasje. Nekoliko lažje se z lasmi zakrije oddajnik, vendar je pri kratkih moških frizurah tudi viden. Gluhi odrasli, ki slušnega aparata ne uporabljajo zaradi nelagodja pred drugimi, te težave ne bodo rešili tudi s polževim vsadkom. Vendar je potrebno pretehtati ali ne bo korist od polževega vsadka tako velika, da odtehta tudi neprijetnosti, npr. morebitna vprašanja o aparatu. V današnjem času imajo ljudje na ušesih različne aparature – tako slušalke, bluetooth, ipd. , tako da ne zbujajo več takšne pozornosti kakor nekoč. Napredek tehnologije je hiter in ni daleč čas, ko bo tudi zunanji del polževega vsadka tako majhen, da bo praktično neviden. Vsekakor mora gluha oseba, ki ima velik odpor do tega, da se aparat na zunaj vidi temeljito pretehtati ali se bo odločila za operacijo. Če se ne bo mogla pripraviti do tega, da bo polžev vsadek uporabljala tudi izven doma, je morda bolje, da se ne odloči zanj.

 

 • Ali bom po operaciji polževega vsadka slišal tudi ponoči?

Polžev vsadek je tehnični pripomoček. Da lahko deluje sta potrebna tako notranji kot zunanji del. Zunanji del je med spanjem lahko moteč. Brez vključenega zunanjega dela polževega vsadka oseba ne sliši.

 

 • Ali bom po operaciji s polževim vsadkom bolje slišal?

Polžev vsadek deluje drugače kakor slušni aparat. Polžev vsadek zvoka ne ojača, pač pa ga spremeni v električne impulze , ki jih posreduje do slušnega živca. Ta jih posreduje v možgane, kjer se odvije proces poslušanja. Polžev vsadek lahko omogoči gluhi osebi zaznavo vseh zvokov v frekvenčnem območju govora. Odgovor na vprašanje je torej: seveda! Po operaciji s polževim vsadkom boste slišali bolje. Ali in kako pa boste slišano tudi razumeli, je odvisno od več dejavnikov.

 

 • Ali bom slišal takoj po operaciji?

Ne. Med operacijo uporabniku vstavijo notranji del polževega vsadka – elektrode in sprejemnik. Potrebno je nekaj tednov, da se rez zaceli. Šele nato lahko pričnete uporabljati zunanji del PV.

 

 • Kaj pomeni »nastavitev procesorja«?

Procesor je zunanji del polževega vsadka. Procesor opravi delo čutnic v ušesnem polžu, ki so pri gluhih osebah v veliki meri okvarjene, uničene ali jih sploh ni. V procesor se preko mikrofona prenese zvok iz okolja. Računalniški program v procesorju omogoči, da se zvok, ki je mehanična oblika energije spremeni v električno energijo, ki lahko potuje po slušnem živcu in možganskih centrih.

Vsakemu uporabniku se program individualno nastavi. Sposobnost zaznave in razlikovanja zvokov, poslušanja govora in razumevanja slišanega je pri vsakem uporabniku specifično. Proces nastavljanja procesorja poteka postopno s ciljem, omogočiti uporabo polževega vsadka ves dan. Poslušanje torej mora biti prijetno.

 

 • Vem, da bom s polževim vsadkom slišal, toda ali bom govor tudi razumel?

Da, vendar ne takoj. Kako hitro boste pričeli razumevati govor je odvisno od več dejavnikov:

 • Čas trajanja gluhote. Dalj časa kot je trajala gluhota, več časa bodo potrebovali možgani, da se ponovno privadijo poslušanju in s tem razumevanju govora. Najdlje se zvokom prilagajajo odrasli možgani, ki nikoli niso sprejemali zvoka. V tem primeru morda tudi s polževim vsadkom ne boste mogli v popolnosti razviti razumevanja govora.
 • Redna uporaba polževega vsadka. Več kot boste uporabljali polžev vsadek, hitreje boste pričeli razumevati govor. Pričakujete lahko, da vas bodo zvoki, ki jih boste zaznavali utrudili in si boste od časa do časa želeli izklopiti polžev vsadek. S tem ni nič narobe, saj vaši možgani potrebujejo počitek. Vendar poskušajte polžev vsadek ponovno vklopiti takoj, ko čutite, da vam zvoki ne bodo več v breme. Opazili boste tudi, da nekatere ljudi bolje razumete, kot druge. Prav tako, da vam je lažje razumeti, kadar poslušate v mirnem okolju in težje, kadar poslušate več govorcev in v hrupu. Priporočamo, da polžev vsadek čim pogosteje uporabljate v vseh situacijah.
 • Dodatne težave. Včasih gluhota ni edina težava s katero se sooča gluha oseba. Po prebolelem meningitisu, nesrečah in podobno, lahko pride do poškodb tudi v drugih delih možganov. Kadar so prizadeta področja, ki so odgovorna za razumevanje govora, se lahko zgodi, da uporaba polževega vsadka ne omogoča razumevanja govora v celoti.

 

 • Ali je po operaciji s polževim vsadkom nujno potrebno obiskovati vaje pri surdopedagogu?

Ni nujno, vendar vaje pri surdopedagogu zelo priporočamo. Ponovno učenje poslušanja je naporen proces. Dojenček ima na voljo eno leto, da se uči poslušanja, preden od njega pričakujemo, da bo razumel in kaj povedal. Tudi od sebe ne smete pričakovati, da boste po nekaj tednih že poslušali in razumeli kakor takrat, ko se vam sluh še ni poslabšal. Vendar bo proces razvoja poslušanja in razumevanja govora potekal hitreje, če boste obiskovali vaje poslušanja. Surdopedagog vam bo povedal na kakšni stopnji razvoja je trenutno vaše poslušanje in razumevanje ter vam pokazal vaje s katerimi boste ti spretnosti razvijali v pravilnem zaporedju. Če niste slišali že 10 let verjetno ne boste ločili  in prepoznali posameznih zvokov (npr. zvonenja telefona od hišnega zvonca, moškega glasu od ženskega, ipd.). Zato ne morete pričakovati, da boste razumeli cele stavke. Proces poslušanja poteka od faze zaznave zvoka, do faze razlikovanja med zvoki, faze prepoznavanja zvokov in končno do faze razumevanja zvokov. Z vajami boste hitro in sistematično prešli te faze in hitreje pričeli razumevati govor. Ves proces navajanja na poslušanje in učenja razumevanja lahko traja nekaj mesecev, zato je pomembno, da imate strokovno osebo, s katero se lahko pogovorite, kadar vas skrbi, da se vaša sposobnost poslušanja in razumevanja ne razvija po pričakovanjih.

 

 • Ali lahko ob polževem vsadku uporabljam tudi slušni aparat?

Odgovor na to vprašanje ni preprost in je odvisen predvsem od vaših izkušenj, ostankov sluha na ušesu, kjer uporabljate slušni aparat,… Najbolje je, da se o istočasni uporabi polževega vsadka in slušnega aparata pogovorite s svojim surdopedagogom.

 

 • Ali bo moj govor bolj razumljiv, ko bom uporabljal polžev vsadek?

Vaš govor bo bolj razumljiv sčasoma, šele potem, ko boste izboljšali kontrolo glasu, kar bo vplivalo na boljšo razumljivost govora.

 

 • Kje lahko izvem, kako se v praksi obnese polžev vsadek?

Najbolje je, da vzpostavite stik z odraslimi uporabniki polževega vsadka. Pri tem boste najlažje pridobili informacije, ki so ustrezne za vas, če bo imel uporabnik podobne značilnosti svoje izgube sluha kot je vaša. Na primer, da je imela oseba okvaro sluha približno enako dolgo kot vi ali, da je izguba sluha nastopila zaradi podobnih vzrokov kot pri vas. Če vas muči tinitus (stalno šumenje v ušesih) je najbolje, da poiščete takega uporabnika polževega vsadka, ki je imel enako težavo. Naslovi odraslih uporabnikov polževega vsadka, ki so pripravljeni deliti svoje izkušnje so objavljeni v časopisu Objem zvoka, ki ga izdaja Center za sluh in govor Maribor.

 

 • Kako je s polževimi vsadki v primeru letališke kontrole?

Ker notranji del polževega vsadka vsebuje magnet, bo senzor letališke kontrole ob pregledu začel piskati. Zato vsak prejemnik polževega vsadka dobi od kirurga potrdilo, da ima vsajen takšen pripomoček. Pokaže ga osebju, ki izvaja kontrolo in to običajno že ve, kako je potrebno postopati. Seveda pa je potrebno zunanji procesor za čas kontrole sneti in ga dati v košaro, skupaj z denarnico, mobitelom, uro, pasom itd…

 

 • Koža, kjer je zunanji procesor pritrjen, me boli in srbi?

Magneti zunanje tuljavice, ki jo pritrdimo na lobanjsko kost, so različni. Razlikujejo se po moči. Katerega izbrati, je odvisno od debeline kože uporabnika. Pri uporabnikih z debelejšo kožo, mora biti magnet močnejši, da tuljavica ne pada dol, pri uporabnikih s tanjšo kožo pa zadostuje šibkejši magnet. Velikokrat je koža po operaciji še vneta in nabrekla in magnet ne prime dovolj. Takrat tuljavica pada dol. V teh primerih je priporočljiva uporaba varovalnih vrvic in sponk, ki ji zapnemo za del oblačila in preprečimo izgubo. Te dodatke uporabljamo tako dolgo, dokler se stanje kože ne normalizira. Da bo magnet dobro nameščen na lasišču, je priporočljivo, da si mesto pritrditve pobrijete.

V nekaterih primerih pa je magnet premočan in takrat uporabnike mesto, kjer je tuljavica pritrjena na kožo, boli ali skrbi. Takrat vam svetujemo, da obiščete tehnika, ki vam je nastavil vaš zunanji procesor in ga prosite, naj vam magnet zamenja s šibkejšim. Nekateri proizvajalci polževih vsadkov pa ponujajo tudi blazinice, ki absorbirajo pritisk magneta na kožo in s tem bolj udobno uporabo. Kako jih namestiti na zunanjo tuljavico, si lahko ogledate v priloženih video posnetkih pod zavihkom “koristni nasveti”.

 

 • Zunanji procesor mi pada dol?

V izogib izgubi zunanjega procesorja, ki je najpogostejša pri mali otrocih, svetujemo uporabo varovalnih dodatkov, kot so varovalne vrvice in zaščitne sponke, ki se pripnejo na poljuben kos oblačila. Kako jih namestiti in uporabljati si lahko ogledate v zavihku “koristni nasveti”.

Če zunanji procesor pada dol, ker je na tuljavici prešibek magnet, obiščite vašega tehnika, da vam ga zamenja z močnejšim.

 

 • Ali so polževi vsadki vodoodporni?

Polževi vsadki so občutljive elektronske naprave in načeloma niso vodoodporni. Da nam bodo dolgo dobro služili, jih moramo redno čistiti in vzdrževati. Kadar se ukvarjamo s športom, kjer smo izpostavljeni vlagi in potenju, jih je potrebno ustrezno zaščititi. Takrat je obvezna uporaba ustrezne zaščite proti vodi. Kako jo uporabljati, boste našli v zavihku “koristni nasveti”. Če te zaščite nimate, je potrebno zunanjo enoto polževega vsadka v tem primerih obvezno sneti.

 

 • Ali je smiselno uporabljati polževa vsadka na obeh ušesih?

Polžev vsadek na obeh ušesih je redkost. Običajno kirurgi implantirajo le eno uho, saj imajo tudi oni omejeno število polževih vsadkov, ki jim jih letno odobri Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Včasih je smiselno eno uho pustiti kot rezervo, za primer, če se notranja enota na že operiranem ušesu kdaj pokvari. Večina implantirancev lahko z enim polževim vsadkom dokaj normalno funkcionira, težave imajo le v hrupnem okolju, kjer imajo težave z lokalizacijo, saj težje določijo smer zvoka.

 

 • Kako dolgo zdržijo baterije v zunanjem procesorju?

Dolžino delovanja baterij je zelo težko napovedati, saj je odvisna od več dejavnikov. V povprečju pa zdržijo nepolnilne cink-zrak baterije velikosti 675 od 2 – 4 dni. Delovanje je odvisno od:

 •  Koliko ur dnevno uporabljamo polžev vsadek?
 • Modela zunanjega procesorja? Nekateri modeli imajo 2 bateriji, nekateri pa celo 3.
 • V kakšnih okoljih polžev vsadek uporabljamo? V hrupnih okoljih je poraba baterij večja.
 • Od temperature? Če smo v zimskem času, ko so temperature nizke veliko zunaj, bo življenjska doba baterij krajša.
 • Od drugih brezžičnih dodatkov, kot so daljinski upravljalec, FM sistem, indukcijska zanka, bluetooth, wireless…in ki jih lahko uporabljamo v kombinaciji s polževim vsadkom. Vsak tak dodatek je namreč dodatni porabnik energije.

 

 • Ali je možen pregled z magnetno resonanco (MRI), če uporabljam polžev vsadek?

Pregled z magnetno resonanco je pomembna preiskava, s pomočjo katere zdravniki lahko vidijo natančno notranjost našega telesa. Večina ljudi, bo vsaj enkrat v življenju opravila to preiskavo. MRI naprave uporabljajo izjemno močne magnete, ki so tudi 600 krat močnejši od tistih, ki jih imamo v hladilnikih. Pri tako močnih magnetih je izjemnega pomena zagotoviti varnost in udobje, še posebej pri uporabnikih polževih vsadkov. Vsaka notranja enota polževega vsadka, namreč vsebuje magnet, ki je vgrajen pod kožo.

Kot odgovor, ali je možen pregled z MRI pri uporabi polževega vsadka, vam zato vsekakor svetujemo predhoden posvet z zdravnikom. Nekateri proizvajalci polževih vsadkov zagotavljajo nemoten pregled z MRI, medtem ko je pri drugih proizvajalcih pregled z MRI možen z določenimi omejitvami. V izjemno redkih primerih, je pred tem pregledom celo potrebno magnet iz podkožja kirurško odstraniti. Vsekakor pa se pri vseh tipih in vrstah polževih vsadkov pred pregledom odstrani zunanji procesor.

 

 

Vir: